Hopp til innhold

Louisa Adams

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Louisa Adams
FødtLouisa Catherine Johnson
12. feb. 1775[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
London
Død15. mai 1852[1][2][3][5]Rediger på Wikidata (77 år)
Washington D.C.[6]
BeskjeftigelseFørstedame, skribent Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleJohn Quincy Adams (17971848) (avslutningsårsak: ektefelles død)[7][8]
FarJoshua Johnson
MorCatherine Nuth
SøskenElizabeth Janet Dorcas Johnson
Thomas Baker Johnson
Ann Johnson Hellen
BarnCharles Francis Adams, Sr[7]
George Washington Adams
John Adams II
Louisa Catherine Adams[9]
PartiDet demokratisk-republikanske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtUnited First Parish Church
Signatur
Louisa Adamsʼ signatur

Louisa Catherine Adams, født Louisa Catherine Johnson (1775–1852), gift med John Quincy Adams, var USAs førstedame fra 1825 til 1829.[10]

Louisa Catherine Johnson ble født 12. februar 1775 i London og var den eneste førstedama i USA som ikke er amerikanskfødt inntil Melania Trump ble førstedame 20. januar 2017. Faren Joshua Johnson var imidlertid amerikansk. Han var kommet som forretningsmann til London fra Maryland i 1771. Mora Catherine Nuth var engelsk. I tillegg til Louisa hadde paret 6 andre døtre og en sønn. Under den amerikanske frigjøringskrigen hvor de amerikanske koloniene var i krig med England tok faren familien med til Nantes i Frankrike i 1778. Louisa Adams bodde i Frankrike. Hun gikk to år på en romersk-katolsk skole og behersket etterhvert bare fransk og ikke engelsk. Hun gikk også til katolsk gudstjeneste i sin tid i Frankrike. Lenge kom Louisa Adams til å føle seg mer preget av fransk kultur enn engelsk. I Frankrike møtte hun som 4 åring for første gang sin senere ektemann, John Quincy Adams, dengang 12 år, som var på reise der sammen med sin far John Adams.

Ekteskap og barn

[rediger | rediger kilde]

Louisa Johnson møtte John Quincy Adams igjen i London, på et tidspunkt hvor hennes far var blitt utnevnt til amerikansk konsul. J.Q. Adams viste først interesse for hennes eldre søster Anne, men valget falt etterhvert på Louisa som var 8 år yngre enn ham. Paret ble forlovet i 1796 og giftet seg i London 26. juli 1797. Før ekteskapet hadde John Quincy Adams blant annet under innflytelse av sin mor Abigail Adams flere ganger understreket i brev hvilke strenge krav og forventninger som ville stilles til henne som hans kone.

John Adams var på tidspunktet for ekteskapet amerikansk president og at hans sønn giftet seg med ei britisk kvinne vakte oppmerksomhet i amerikansk media. The Boston Independent Cronicle noterte at «Young John Adams' Negotiations have terminated in a Marriage Treaty with an English lady…»

Louisa og John Quincy Adams fikk 3 sønner som vokste opp og ei datter som døde 1 år gammel. I tillegg hadde Louisa Adams flere spontanaborter.

  • George Washington Adams (1801–1829)
  • John Adams II (1803–1834)
  • Charles Francis Adams (1807–1886)
  • Louisa Catherine Adams (1811–1812)

1797–1824

[rediger | rediger kilde]
Louisa Adams

Foreldrene til Louisa emigrerte i 1797 til USA. Faren hadde da store økonomiske problemer og flyktet fra stor gjeld i England. I USA utnevnte president John Adams ham til en ledende offentlig stilling (director of stamps). Han døde i 1802, han led da av både fysisk og psykisk sykdom. Moren døde i 1811.

John Quincy og Louisa Adams flyttet etter ekteskapsinngåelsen til Preussen hvor John Quincy Adams var amerikansk ambassadør. Etter John Adams tapte gjenvalg i 1800 kalte han imidlertid sønnen hjem for at sønnen skulle ta opp den politiske arven. Louisa Adams kom da for første gang til USA. John Adams som innledningsvis hadde hatt innvendinger mot at sønnen giftet seg med ei ikke-amerikansk kvinne, men overvant disse og fikk senere et godt og nært forhold til sin svigerdatter.

Paret etablerte seg i Boston, Massachusetts hvor John Quincy Adams etablerte seg som advokat. I 1802 ble han valgt til delstatssenatet og deretter valgte parlamentet I Massachussets ham til det amerikanske senatet hvor han satt fra 1803 til 1807. Louisa Adams kom i den perioden i nær kontakt med ledende politiske familier i Washington. I 1807 forlot John Quincy Adams senatet og ble utnevnt til ambassadør i St. Petersburg, Russland. Beslutningen om å akseptere posten som ambassadør i Russland tok John Quincy uten å konsultere Louisa. Han hadde derimot konsultert sin mor og samme hadde de to blitt enige om at de to eldste sønnene skulle bli igjen i USA hos sin bestemor og Louisa Adams fikk kun lov til å ta med seg yngstesønnen Charles Francis til St. Petersburg. Louisa Adams skulle komme til å bli separert fra sine to eldste sønner i 8 år og uttalte senere at dette var den mest traumatiske begiveheten i livet hennes.

I St. Petersburg ble Louisa Adams fort en favoritt i sosieteten, inkludert tsar Aleksander I. Men Adamsfamilien hadde ikke de økonomiske midlene som skulle til for å føre den livsstilen som var forventet i miljøet og Louisa Adams trivdes ikke. Hun syntes særlig de russiske vintrene var en påkjenning. Hun fikk dog selskap ved at hennes søster Kitty bodde med familien.

I 1811 fikk paret ei datter som ble oppkalt etter sin mor; muligens var datteren den første amerikanske statsborger som ble født på russisk jord. Men til foreldrenes store sorg døde jenta kun ett år gammel.

Etterhvert ble John Quincy Adams beordret til Gent og senere London for å hjelpe til med fredsforhandlinger. Louisa Adams ble en periode alene i St. Petersburg før hun ble bedt om å komme til Paris for å gjenforenes med sin mann. Den 6 ukers lange reisen fra St. Petersburg til Frankrike om vinteren midt under Napoleonskrigen i 1814 med døde soldater liggende på jordene de dro forbi ble en opplevelse Louisa Adams kom til å oppfatte som dramatisk. Da hun nærmet seg Paris og ble omringet av fiendtlige franske soldater som oppfattet henne som russisk ga hun seg ut for å være en søster av Napoleon.

John Quincy og Louisa Adams bosatte seg deretter i London i 2 år hvor hun også ble gjenforent med sine to eldste sønner.

I 1817 ble John Quincy Adams utnevnt til utenriksminister i USA og paret bosatte seg da i Washington D.C.

Førstedame

[rediger | rediger kilde]

I 1824 ble John Quincy Adams valgt til amerikansk president. Andrew Jackson hadde i valget fått flest stemmer og også flest valgdelegater, men han oppnådde ikke kvalifisert flertall da det gjaldt det siste og etter tidens regler ble valget av president dermed endelig bestemt av Representantenes hus som falt ned på Adams. Valget ble dermed omstridt og for Louisa Adams dempet det begeistringen over valgseieren, selv om hun alltid sterkt hadde støttet sin manns politiske karriere, inkludert presidentambisjonene. Hun unnlot å møte til innsettelsesseremonien selv om hun var tilstede i Washington D.C.

Tiden som førstedame ble ikke lykkelig for Louisa Adams. Hun led av depresjoner og også forskjellige diffuse fysiske lidelser. Hun mistrivdes med å bo i Det hvite hus som hun syntes var for stort og kaldt. Samtidig var hun plaget og bekymret over familieproblemer. Eldstesønnen George brukte opium og fikk et barn utenfor ekteskap med en tjenestepike. Den nesteldste sønnen ble kastet ut av Harvard og yngstesønnen bekjente at han hadde benyttet prostituerte i sin tid der.

Tiden etter Det hvite hus

[rediger | rediger kilde]

I 1828 tapte John Quincy Adams presidentvalget til Andrew Jackson. Kort tid etter i 1829 druknet yngstesønnen George etter det som trolig var et selvmord der han stupte fra et skip. Fem år senere i 1834 døde den mellomste sønnen John. Han etterlot seg kone og to døtre som flyttet inn til besteforeldrene Adams og Louisa fant oppmuntring i å hjelpe til med å ta seg av de to sønnedøtrene.

I 1830 ble John Quincy Adams valgt inn i den amerikanske kongressen som en «nasjonal republikaner», et parti som var sterkt imot slaveri. Louise Adams sympatiserte etter dette sterkt med kampen mot slaveriet og sammenlignet delvis undertrykkelen av svarte amerikanere med undertrykkelsen av kvinner.

Sykdom og død

[rediger | rediger kilde]

Louisa Adams ble rammet av slag i 1849. Hun døde 15. mai 1852 i Washington D.C., 77 år gammel.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Louisa-Adams, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID johnsonl[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ FemBio-Datenbank, oppført som Louisa Catherine Adams, FemBio-ID 131, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Autorités BnF, oppført som Louisa Catherine Adams, BNF-ID 16705317z[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ The Peerage person ID p32351.htm#i323503, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ First Lady Biography: Louisa Adams Arkivert 9. mai 2012 hos Wayback Machine.National Library, First Ladies